Augusztus az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. Augustus ezt a hónapot odahelyezte, amikor Kleopátra meghalt. Mielőtt Augustus átnevezte ezt a hónapot augusztusra, latinul Sextilis („hatos”) volt a neve, utalva arra hogy eredetileg ez volt a hatodik hónap a római naptárban, amely kezdetben még a márciussal kezdődött.

A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: hévenes. Az Arvisurák szerint Újkenyér hava. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi.

 

CSÁTH GÉZA: Éjszakai esztétizálás

Egy Tristan előadás után az Opera előtt összeakadtam Petőfivel, a zeneakadémikussal. Menekülni akartam, de megfogott.

- Jó estét! Ma tizedszer hallottam. Unalmas volt.

- Minek hallgat meg tízszer egy Wagner operát. Ez csak ifjú, nem zenei alapokon álló filozoptereknek, fiatal konzervatóriumi lányoknak, íróknak és festőknek való. Muzsikusnak, amilyen maga is - nem szabad ilyet csinálni.

- Igaza van. Untam magam. Pedig - az instrumentációra és mindenre végig persze tudtam figyelni. De semmi, semmi új dolog nem jött. És végig csak vártam.

-

Angliában mindenki muzsikál (részlet)

(Samuel Pepys londoni minisztériumi tisztviselő naplójából, 1660-1668)

Ma fuvolán és violán játszottam egy keveset... A színházi muzsika pedig annyira magával ragadott, hogy valósággal betege lettem. Egész este, egész éjszaka csak erre tudtam gondolni s nem hiszem, hogy lenne ember a világon, akinek  a lelkén annyira uralkodnék a zene, mint az enyémen.

Feleségemmel sokáig énekelgettünk... Szobalányunknak  is jó hallása van; ma egész délután táncolt az én hegedűjátékomra.

Gazdám, gazdám. Lásd, igazán megható, hogy végre rám is gondoltál, s fölvonultatsz ebben a seregletben. Had nyalom meg a kezedet. Mindjárt nyilatkozom. Előbb azonban engedd meg, hogy kissé vakaródzam. Mondd, te nem szoktál vakarózni?

Mindenekelőtt tisztázzunk valamit. Ti azt hirdetitek, hogy szerettek bennünket. A hűség, ragaszkodás példaképéül állítotok oda. Elemi iskolai olvasókönyvben nem egy érzelmes történetet közöltök rólunk, hogy gyermekeitek rajtunk okuljanak. Másrészt mihelyt szitkozódtok, mindent emlegettek, s arra, aki hűtlen, azt mondjátok, hogy komisz, mint a kutya. Ezt sokáig nem értettem. ...

Albert Schweitzer gondolatai

 

Albert Schweitzer (Kaysersberg, Németország (ma Franciaország) 1875. január 14. – Lambaréne, Gabon, 1965. szeptember 4.) elzászi német teológus, lelkész, filozófus, orgonaművész, tanár, orvos; Nobel-békedíjas (1952)

 

 „A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törõdnek. Csak azok lesznek igazán boldogok, akik megkeresték és megtalálták a mások szolgálatához vezetõ utat.”

Csokonai Vitéz Mihály: Az estve

 

 A napnak hanyatlik tűndöklő hintaja,

Nyitva várja a szép enyészet ajtaja.

Haldokló súgári halavánnyá lésznek,

Pirúlt horizonunk alatt elenyésznek.

 

Minden kedves látogatónknak
pihentető és aktív
nyári időtöltést kívánunk!Keresztény nyaralás
Szinyei-Merse Pál: Pipacsos rét (1896 olaj , vászon 39,5 x 62,2 cm Magyar Nemzeti Galéria)

Az erény


Az erény erkölcsbölcsészeti meghatározása így hangzik: Az erény a személy kiegyensúlyozott magatartását biztosító készség. Ezzel szemben: A bűn a személy kiegyensúlyozott magatartását aláásó készség.

Az erkölcsteológiai meghatározás: Az erény a Krisztusba öltözött ember kiegyensúlyozott magatartását biztosító készség. A bűn pedig: a Krisztusba öltözött ember kiegyensúlyozott magatartását aláásó készség. A keresztény ember számára a kiegyensúlyozottság mércéje és egyben csúcsa: maga Jézus Krisztus.


J. S. Bach: János passió BWV 245


Meghallgatható:
http://www.youtube.com/watch?v=fT1y0_9qpeY

Vezényel: Karl Richter
Kezdőlap
2014. augusztus 23. szombat
Feltöltve: 2013-12-12 21:57:25
 A 2013 dec. 6.-án tartott közös koncert felvétele
Feltöltve: 2013-09-06 14:49:42
A Szent István kórus énekel Százhalombattán a  2012 november 4. megemlékezésen.
Feltöltve: 2013-10-30 22:31:51

Megjelenés ideje: 2012.07.04.

előadók:
a százhalombattai Római Katolikus Egyházközség Szent István Kórusa-nőikar
Mézes Gyöngyi -- ütőhangszer
helyszín: Szent István templom -- Százhalombatta
időpont: 2012. április 20.

Feltöltve: 2013-10-30 22:35:07

Megjelenés ideje: 2012.07.04.

előadók:
a százhalombattai Római Katolikus Egyházközség Szent István Kórusa-férfikar
Mézes Gyöngyi -- ütőhangszer
helyszín: Szent István templom -- Százhalombatta
időpont: 2012. április 20.

Feltöltve: 2013-10-30 22:37:58

Feltöltés ideje: 2013.10.12.

Vágatlan felvétel, előnézetre

Feltöltve: 2014-01-02 23:09:40
Bukoviani székely betlehemes 2010